Evropská komise zase jednou chtěla „prospět lidem“

23. 11. 2015 11:53:10
Také občas nevěříte vlastním očím, když si přečtete, jak se Evropská komise rázně rozhodla chránit spotřebitele (nebo možná pomoci některým výrobcům)?

Jednou nařídí třeba to, jaký výkon musí mít vysavač, jindy zase čím budeme svítit. Teď tu máme další ochranu, tentokrát pro všechny evropské bankovní klienty. Ovšem zdá se, že chleba (a ani nic jiného) kvůli tomu levnější nebude.

Strop pro mezibankovní poplatky (Interchange Fee) začne platit 9. prosince 2015. Řada odborníků se v mnoha článcích, které na toto téma vyšly, shoduje, že spotřebitel na tom nejspíš nic nevydělá. Jako jediného vítěze regulace vidí velké obchodní řetězce, které si právě díky své velikosti dokáží u bank vyjednat exkluzivní podmínky.

Je celkem logické, že se ty subjekty, které kvůli regulaci přijdou o část příjmů, budou snažit tento výpadek nějak vykompenzovat. Zatím není úplně jasné jak. Žádná banka dosud neřekla, jak konkrétně se s danou situací vypořádá.

Proč se vlastně snížení mezibankovního poplatku zřejmě v konečné ceně zboží neprojeví?

Celkový poplatek obchodníka za platební terminál, který umožňuje zákazníkům platit v obchodě kartou, totiž zahrnuje zmíněné Interchange Fee, dále poplatek příslušné karetní asociaci a poplatek vydavateli terminálu.

To znamená, že se mění pouze jedna složka celkové ceny. Nikde není napsáno, že se musí obchodníkům snížit celková cena. Regulace se týká pouze jedné její části. Různé zahraniční studie bohužel ukazují, že podobné regulace žádné výhody konečným spotřebitelům nepřinesly.

Chaos v interpretaci evropského nařízení

Bruselští komisaři ovšem mají odškrtnuto, splněno. Musím ale ještě říct, že přístup Evropské komise mi opravdu vyrazil dech. Příslušná regulace totiž zahrnuje další ustanovení a některá z nich nejsou právě jednoznačně formulovaná.

Katarína Kakalíková, viceprezidentka pro oblast veřejné politiky ve střední Evropě společnosti MasterCard, v rozhovoru pro internetový portál Bankovnictví řekla: „Národní banky ve většině států dostávají dotazy od bank, protože ty chtějí vědět, co mají dělat a jak, jelikož některé články nejsou zcela jasné. Členské státy vyzvaly Evropskou komisi, aby některé věci objasnila. Ta ale řekla, že jejím problémem není zodpovídat za interpretaci nařízení a tudíž celá věc není její záležitostí.“

Pokud to tak opravdu je, a nemám jediný důvod tvrzení paní Kakalíkové nevěřit, pak je to normální nehoráznost. Co se s takovou arogancí vlastně dá dělat? Leda tak zatnout zuby a udělat si seznam pozitiv, které členství v EU přináší.

Možná by nebylo špatné celou tu partičku z EK přestěhovat do Delf a navázat tak na slavnou tradici tamního orákula. Právníci a další úředníci ze všech zemí Unie by si jezdili pro výklady. Komise by zřejmě neměla problém navázat na tradici ani v tomto ohledu. Jak známo výroky Pýthie, nejslavnější z delfských věštíren, byly mnohdy také velmi nejednoznačné. Umístění Komise v Delfách by navíc nepochybně mělo pozitivní vliv na řeckou ekonomiku, protože tržby by šly určitě nahoru.

Jen úplně nevím, co by si komisaři počali s dvěma hlavními motty Apolónova chrámu: „Poznej sám sebe“ a „Ničeho příliš“. Tolik pravdy najednou – to by je mohlo skutečně vyděsit.

Autor: Marie Petrovová | pondělí 23.11.2015 11:53 | karma článku: 20.74 | přečteno: 1115x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.25 | Přečteno: 564 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 51 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 300 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 33 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1235

Bývalá ředitelka komunikace v Komerční bance a v GE Money Bank. Dnes žena, která se po mnoha letech v korporátním prostředí, rozhodla postavit vlastní podnikání. Fascinují mě české ženy, které zvládnou to, co snad nezvládne žádná jiná žena na světě. Jen mám pocit, že to pro ně není tak úplně dobře. A pokouším se to změnit. Kromě toho mě baví pozorovat s odstupem několika let svou někdejší profesi.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...